Vägen till nystart för ditt företag

Befinner sig ditt företag i ekonomisk nedförsbacke? Istället för att låta företaget gå i konkurs kan en s.k. företagsrekonstruktion vara vändpunkten. Företagsrekonstruktion är en juridisk process som ger en möjlighet att ta ett steg tillbaka, analysera utmaningar och omstrukturera både verksamheten och skulderna. Tanken är enkel: företagsrekonstruktion ger företaget andrum med en paus från skulder och tid att i samarbete med fordringsägare göra en plan för återhämtning och nystart. Detta kan vara ett viktigt alternativ för företag som annars skulle ha svårt att överleva.

Sverige fick en ny företagsrekonstruktionslag som trädde i kraft den 1 augusti 2022. Den nya lagstiftningen ställer bland annat ökade krav på kompetens hos den rekonstruktör som utses av domstolen för att leda processen med rekonstruktionen. Specifik kompetens är avgörande för att nå hållbara lösningar både ekonomiskt och juridiskt. Samarbetet med företagsledningen är ofta nyckeln och då krävs erfarna rekonstruktörer som kan både affärer och juridik.

Företagsrekonstruktion handlar inte bara om siffror och skuldförhandlingar. Det är en chans för företag att återuppfinna sig själva, att fokusera på kärnverksamheten och skala bort det som inte fungerar. Medan många kanske ser det som ett sista halmstrå, kan en väl genomförd företagsrekonstruktion vara starten på en helt ny resa – en som bygger på lärdomar från det förflutna.