Att tänka på

Att driva företag – ett speciellt mindset

Att vara företagare är spännande, superkul, jobbigt och innovativt – men att kunna leva på det, eller nå framgång, kräver ett speciellt mindset. Det förekommer ofta att man tror att bara för att man har en bra idé eller lösningen på ett problem så kan man sälja det och bygga upp en verksamhet. Det är inte sant. Din lösning kan vara både behövd och säljbar, men du behöver också kunna presentera den på rätt sätt för målgruppen som efterfrågar den. Det målgruppen inte tilltalas av tittar man inte närmare på.

Den röda tråden mellan produkt och målgrupp

Att bygga den röda tråden mellan produkt och målgrupp är nyckeln till att sälja och till att få investerare att satsa på dig. Den som investerar i ditt företag investerar i din personliga kapacitet att bygga röda trådar som leder till löpande försäljning. De röda trådarna är mentala och bygger på målgruppens sätt att uppfatta saker och det som triggar deras intresse. Kan du inte se med deras ögon och förstå dem blir det svårare. Att enbart ha en bra produkt eller en efterfrågad lösning räcker inte om du inte kan visa på en potentiell löpande försäljning, eller har någon som kan göra det åt dig. Det här är viktigt att tänka på innan du satsar på att starta företaget eftersom du startar utifrån efterfrågan och att du ser ett behov. Ställ dig frågan hur du ska koppla in dig i den ”behovskanalen” innan du blir företagare.

Mindset

Skillnaden mellan att lyckas som företagare eller att ständigt kämpa med att hålla huvudet över vattenytan är det du har mellan öronen, det vill säga ditt mindset. Är du en fighter som är beredd att gå den extra milen? Att vara företagare är inte bekvämt, speciellt inte i början då det ofta krävs hårt och smart dygnetruntarbete för att verksamheten ska lyfta. Däremot ger arbetet resultat och på långt sikt kan du sitta på en guldgruva om du har skött företaget på rätt sätt. Det finns många exempel på detta. Sverige är ett framgångsrikt land internationellt sett, i att producera startups som växer och blir framgångsrika.

Förarbetet

Strategi och planering upptar en långt mycket större del än det operativa arbetet, speciellt inledningsvis. Väl genomtänkta koncept där flera potentiella scenarioalternativ förbereds lyckas alltid bättre än spontana åtgärder där turen är en faktor. Så ska du starta något – börja utifrån ett behov som du identifierat, eller undersök om det finns ett behov av det du vill göra, gå sedan till ritbordet och förbered dig noga. När du sedan genomför en åtgärd med bra resultat vet du exakt varför och det är enkelt att upprepa proceduren. Om du chansar och testar dig fram är det lite svårare att veta anledningen till varför något blev rätt.